Καταρράκτης

Καταρράκτης είναι η θολερότητα του φυσιολογικά διαφανούς φακού του ματιού. Ο φακός εστιάζει τις ακτίνες φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στο έσω και πίσω τμήμα του

ματιού, παράγοντας την εικόνα όσων βλέπουμε. Όταν ο φακός θολώσει, οι ακτίνες φωτός δεν περνούν εύκολα, με αποτέλεσμα η εικόνα όσων βλέπουμε να γίνεται θολή.

alt alt  

alt alt  



O καταρράκτης είναι απόρροια της ηλικίας, μπορεί όμως να εμφανιστεί και μετά από:
  • τραύμα του οφθαλμού.
  • μερικές ασθένειες.
  • φαρμακευτική αγωγή.
  • συγγενείς παράγοντες.
  • παρατεταμένη (χωρίς προφύλαξη) έκθεση στο ηλιακό φως.
  • προηγούμενη ενδοφθάλμια (κυρίως) χειρουργική επέμβαση.
alt alt



 Τι δεν είναι καταρράκτης;

  • δεν είναι μια μεμβράνη πάνω στο μάτι 
  • δεν προκαλείται από υπερβολική χρήση του ματιού.
  • δεν είναι κακόηθες νόσημα.
  • δεν μεταδίδεται από μάτι σε μάτι.
  • δεν αποτελεί αιτία μόνιμης τύφλωσης.


Πως μπορεί ο καταρράκτης να θεραπευθεi;

Στη αρχή ο καταρράκτης μπορεί να μην χρειάζεται αντιμετώπιση εάν η όραση δεν εμποδίζεται, ή εμποδίζεται ελάχιστα. Σε τέτοιες περιπτώσεις μια αλλαγή στα γυαλιά που φοράτε μπορεί να διορθώσει την όραση για μικρό χρονικό διάστημα.
Όταν ο καταρράκτης σχηματισθεί, δεν υπάρχουν φάρμακα, οφθαλμικές σταγόνες, ασκήσεις ή γυαλιά που να μπορούν να θεραπεύσουν τον καταρράκτη. Όταν λοιπόν δεν θα είσαστε σε θέση να βλέπετε αρκετά καθαρά για να κάνετε ότι συνηθίζατε, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε την χειρουργική επέμβαση.
Ο καταρράκτης δεν μπορεί να αφαιρεθεί με LASER, αλλά μόνο με χειρουργική τομή σε συνδυασμό με την χρήση υπέρηχων (φακοθρυψία με μικρή τομή).
Κατά την χειρουργική επέμβαση, απομακρύνεται ο θολωμένος φακός από το μάτι και στις περισσότερες των περιπτώσεων η ικανότητα εστίασης του φυσιολογικού φακού επανακτάται μετά την ένθεση μόνιμου συνθετικού ενδοφακού.

Τι μπορώ να περιμένω εάν αποφασίσω να χειρουργηθώ;

Πριν από το χειρουργείο:
Όταν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι ο καταρράκτης πρέπει να αφαιρεθεί, είναι απαραίτητος ένας κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος. Ρωτήστε εάν θα πρέπει να συνεχίσετε την λήψη των φάρμακων που συνήθως παίρνετε. Θα γίνουν μετρήσεις στο μάτι σας για να καθοριστεί το μέγεθος του  μόνιμου συνθετικού ενδοφακού του οποίου θα γίνει η ένθεση κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Την ημέρα του χειρουργείου:
Η χειρουργική επέμβαση γίνεται σαν να είσαστε εξωτερικός ασθενής (σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται η παραμονή στο θεραπευτήριο για λόγους γενικότερης υγείας και συχνότερο μετεγχειρητικό έλεγχο). Θα πρέπει να είσαστε νηστικός, θα σας χορηγηθούν οφθαλμικές σταγόνες και ίσως κάποια αλλά φάρμακα. Η τοπική αναισθησία (μέσα στο χειρουργείο) κάνει την επέμβαση ανώδυνη. Δεν θα μπορείτε να βλέπετε κινήσεις των χειρούργων και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα. Το δέρμα γύρω από το μάτι σας θα καθαριστεί προσεκτικά και αποστειρωμένα υλικά θα τοποθετηθούν πάνω και γύρω από το κεφάλι σας. Μετά την παραμονή μερικών λεπτών θα είσαστε σε θέση να πάτε στο σπίτι σας (εκτός εάν εσείς θέλετε να παραμείνετε). Κατά την μετακίνηση σας στο σπίτι θα πρέπει να σας συνοδεύει κάποιος.


Μετά το χειρουργείο θα πρέπει:

  • να βάζετε τις οφθαλμικές σταγόνες όπως έχει καθορισθεί.
  • να μην τρίβετε ή πιέζετε το μάτι σας.
  • να συνεχίσετε τις φυσιολογικές καθημερινές σας δραστηριότητες (εκτός εάν πάρετε διαφορετική οδηγία).


Πως γίνεται η χειρουργική επέμβαση;

Με την χρήση μικροσκοπίου για καλή μεγέθυνση γίνεται μικρή τομή στο μάτι. Με εργαλεία μικροχειρουργικής ο θολερός φακός τεμαχίζεται με την βοήθεια συστήματος υπερήχων και στην συνέχεια αναρροφάται.

alt alt  


Το οπίσθιο και το περιφερικό τμήμα της μεμβράνης του φακού παραμένουν στην θέση τους και αποτελούν την ''θήκη" του μόνιμου συνθετικού ενδοφακού ο οποίος τοποθετείται σε αυτή την φάση της επέμβασης.

alt alt


Επιπλοκές: Μόλυνση, αιμορραγία, αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, οίδημα του αμφιβληστροειδούς είναι μερικές από τις επιπλοκές. Πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας άμεσα εάν μετά την επέμβαση:

  • αισθάνεστε πόνο που δεν ανακουφίζεται με παυσίπονα.
  • έχετε απώλεια όρασης.
  • αισθάνεστε ναυτία, κάνετε εμετούς ή έχετε υπερβολικό βήχα.
  • τραυματιστήκατε στην περιοχή του χειρουργημένου ματιού.


Πότε θα χρησιμοποιηθεί LASER;

alt alt


Το οπίσθιο τμήμα της μεμβράνης του φακού μερικές φορές θολώνει μερικούς μήνες ή και χρόνια μετά την χειρουργική επέμβαση. Εάν η θόλωση της μεμβράνης εμποδίζει την όραση σας, τότε με την χρήση LASER (ΛΕΪΖΕΡ) ανοίγουμε την μεμβράνη. Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη.

Η επέμβαση θα βελτιώσει την όραση?

Σε πάνω από 95% των περιπτώσεων η επέμβαση βελτιώνει την όραση, αλλά ένας μικρός αριθμός ασθενών θα εξακολουθεί να έχει προβλήματα που οφείλονται σε διάφορους λόγους.
Ακόμη και εάν η επέμβαση στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, το μάτι σας μπορεί να μην βλέπει τόσο καθαρά όσο θα θέλαμε. Αυτό ίσως να οφείλεται σε ήδη υπάρχοντα προβλήματα του ματιού σας όπως  εκφύλιση ωχράς, σε βλάβες από σακχαρώδη διαβήτη ή γλαύκωμα και άλλα. Ακόμη όμως και με τέτοια προβλήματα η επέμβαση αξίζει τον κόπο.
Εάν το μάτι σας είναι υγιές, οι πιθανότητες να αποκτήσετε καλή όραση είναι άριστες.


  

 
hondos-new-banner