Ψευδοαποφολιδωτικό σύνδρομο

Το ψευδοαποφολιδωτικό σύνδρομο γνωστό επίσης σαν αποφολιδωτικό σύνδρομο, ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα, ψευδοαποφολίδωση του κρυσταλλικού φακού, είναι μια σχετιζόμενη με την ηλικία, γενικευμένη διαταραχή του εξωκυττάριου χώρου, που χαρακτηρίζεται από την παραγωγή και την προοδευτική συσσώρευση μικροσκοπικών αμυλοειδικών κοκκιοδικών πρωτεϊνικών ινών, δηλαδή ενός εξωκυττάριου υλικού σε ιστούς του οφθαλμού. Είναι η πιο κοινή αναγνωρίσιμη αιτία γλαύκωμα ανοικτής γωνίας σε όλο τον κόσμο, ενώ υπολογίζεται ότι πάσχουν 60 με 70 εκατομύρια άνθρωποι.

         
Το αποφολιδωτικό γλαύκωμα είναι πιο σοβαρό από το πρωτογενές γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και έχει κακή πρόγνωση. Οι ασθενείς με αποφολιδωτικό υλικό έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μετατραπεί υπάρχουσα οφθαλμική υπερτονία σε γλαύκωμα. Έχουν μεγαλύτερη μέση ενδοφθάλμια πίεση, μεγαλύτερη ημερήσια διακύμανση της πίεσης, μεγαλύτερη απώλεια όρασης και οπτικών πεδίων, μεγαλύτερη βλάβη του οπτικού δίσκου, φτωχότερη αντίδραση σε φάρμακα, μεγαλύτερη ανάγκη για χειρουργική επέμβαση, ταχύτερη εξέλιξη της νόσου και μεγαλύτερο ποσοστό τύφλωσης.

Το αποφολιδωτικό γλαύκωμα είναι περισσότερο οφθαλμική εκδήλωση μιας συστηματικής νόσου. Άλλες οφθαλμικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξηροφθαλμία, καταρράκτη, υπεξάρθρωση φακού ή ενδοφακού, κλειστή γωνία προσθίου θαλάμου, απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς, πιθανή καψική ρήξη και απώλεια υαλοειδούς κατά τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την κλινική εξέταση του οφθαλμού με διαστολή της κόρης, διότι συνήθως παρατηρείται αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Αποφολιδωτικό υλικό έχει βρεθεί στην καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά, χοληδόχο κύστη και μήνιγγες των ασθενών με αποφολιδωτικό σύνδρομο. Το αποφολιδωτικό σύνδρομο έχει αναφερθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και έχει συσχετιστεί με παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, υπέρταση, στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, νόσο Αλτσχάιμερ και απώλεια ακοής. Οι ασθενείς με αποφολιδωτικό σύνδρομο και την αποφολιδωτικό γλαύκωμα έχουν μειωμένη εγκεφαλική ταχύτητα ροής του αίματος, πίεση οφθαλμικής αιμάτωσης, εμφάνιση περιφερικής αγγειακής νόσου. Η εμφάνιση λευκών στοιχείων με μεγάλη απεικονιστική ένταση σε έλεγχο με μαγνητική τομογραφία, καταδεικνύει μια πιθανή σχέση μεταξύ αποφολιδωτικού συνδρόμου και ισχαιμικών βλαβών του εγκεφάλου.

Στο αποφολιδωτικό σύνδρομο, το κοκκιώδες πρωτεϊνικό υλικό που συσσωρεύεται σε όλο το πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού είτε μέσω της πλεονάζουσας παραγωγής ή και λόγω ανεπαρκούς αποδόμησης, είναι παθογνωμονικό για την ασθένεια.

 

 

 

 

 
hondos-new-banner