Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη
Η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη είναι ένα λεπτό στρώμα ινώδους ιστού που μπορεί να αναπτυχθεί στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς και να προκαλέσει διαταραχή στην όραση.
Είναι ασθένεια του οφθαλμού σαν αποτέλεσμα των αλλαγών του υαλοειδούς σώματος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αναπτύσσεται στο ένα μάτι χωρίς να υπάρχει  προηγούμενο ιστορικό. Αυτός ο τύπος επιαμφιβληστροειδικών μεμβρανών ονομάζεται ιδιοπαθής. Περιστασιακά, ωστόσο, μεμβράνη θα αναπτυχθεί σε ένα μάτι ως αποτέλεσμα τραύματος, φλεγμονώδους νόσου, αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, ή άλλες παθολογικές καταστάσεις. Μερικές φορές, είναι αποτέλεσμα της ανοσολογικής αντίδρασης του συστήματος για την προστασία του αμφιβληστροειδή, με συγκέντρωση κυττάρων στην περιοχή της ωχράς κηλίδας κατά την διαδικασία γήρανσης του υαλοειδούς. Η οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς μπορεί να δημιουργήσει μικρές βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, προκαλώντας  εξίδρωμα, φλεγμονή και συγκέντρωση λευκοκυττάρων. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν σταδιακά ένα διαφανές ουλώδες στρώμα που δημιουργεί τάση  στον αμφιβληστροειδή και μπορεί να τον διογκώσει, να προκαλέσει οίδημα στην ευρύτερη περιοχή ή ακόμη και οίδημα στην ωχρά κηλίδα. Συχνά αυτό οδηγεί σε παραμορφώσεις των εικόνων που παρατηρούμε. Οι παραμορφώσεις αυτές είναι συνήθως μακροψία (τα αντικείμενα φαίνονται μεγαλύτερα) και κατά την διόφθαλμη όραση προκαλείται ανισοεικονία (οι δύο οφθαλμοί βλέπουν το ίδιο αντικείμενο με διαφορετικές διαστάσεις). Στους νέους (κάτω των 50 ετών), τα κύτταρα αυτά που δημιουργούν το πρόβλημα υπάρχουν πιθανότητες να αποδομηθούν αυτόματα. Στην πλειονότητα των πασχόντων (άνω των 60 ετών) η κατάσταση είναι μόνιμη. Οι υποκείμενοι φωτοϋποδοχείς (τα κωνία και τα ραβδία) συνήθως δεν προσβάλλονται, εκτός αν η μεμβράνη γίνει πολύ παχιά και σκληρή. Επομένως, συνήθως δεν υπάρχει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Δεν απαιτείται θεραπεία σε όλες τις μορφές των μεμβρανών. Όμως εάν χρειαστεί θεραπεία αυτή θα είναι μόνο χειρουργική. Η επέμβαση ονομάζεται υαλοειδεκτομή και δεν είναι απαραίτητη εάν η μεμβράνη είναι ήπια ή δεν επηρεάζει την όραση.
Απαιτείται τακτική οφθαλμολογική εκτίμηση των μεμβρανών στην περίπτωση που διαγνωστούν. Ο συνήθης έλεγχος γίνεται με απλή βυθοσκόπηση και η λεπτομερής καταγραφή γίνεται με την Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT).
Συσκευή OCT, διατίθεται στο Ιατρείο μας από τον 10/2007. Εαν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το OCT, πατήστε εδώ.
Εκτός των άλλων κρίνεται απαραίτητη και η αυτοεξέταση με πίνακα Amsler. Εαν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον πίνακα Amsler, πατήστε εδώ.
 
hondos-new-banner