Απόφραξη της αποχετευτικής δακρυικής συσκευής στούς ενήλικες.
Ερώτηση μέσω της ιστοσελίδας.
Ονομάζομαι …, είμαι 62 ετών και ο οφθαλμίατρός μου, μου είπε οτι έχω πλήρη απόφραξη δακρυικού πόρου το δεξιού ματιού. Συνέστισε δε χειρουργική επέμβαση υπό ολική νάρκωση.
Η ερώτησή μου είναι, ποιά είναι η διαδικασία επέμβασης και αν η αποκατάσταση είναι οριστική.

Αγαπητή Κα ...,
Η απόφραξη του δακρυικού πόρου (της δακρυικής αποχετευτικής συσκευής καλύτερα), είναι αρκετά συχνή κατάσταση (με διαφορετική όμως αιτιολογία) στην βρεφική ηλικία αλλά και στην ηλικία ανω των 55 ετών. Έστω και με πλήρη απόφραξη του συστήματος, προσωπικά προσπαθώ με την κατάληλη φαρμακευτική αγωγή και χειρισμούς έκφραξης του συστήματος να λύσω το πρόβλημα. Εαν οι πάσχοντες διαμαρτύρονται για έντονο πόνο ή συχνή διαπύηση (εκτός από την συνοδό δακρύρροια) οι χειρισμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται. Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την μόνη λύση. Η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση είναι αυτή που σας προτείνει ο οφθαλμίατρός σας. Είναι μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 1 ώρα και εκτός των άλλων περιλαμβάνει τομή στο δέρμα της ρινοδακρυικής περιοχής, διάτρηση του οστού και  δημιουργία εισόδου στην ρινική κοιλότητα. Τις επόμενες ώρες και πιθανόν λίγες ημέρες υπάρχει οίδημα στη περιοχή που συνοδεύεται από μικρής εως μέσης έντασης πόνου. Η αποκατάσταση δεν είναι πάντα οριστική.

Υπάρχει και άλλη χειρουργική διαδικασία για ειδικές περιπτώσεις, κατά την οποία υπό τοπική αναισθησία γίνεται καθετηριασμός των δακρυικών σημείων και τοποθέτηση ρινοδακρυικών σωληναρίων από σιλικόνη τα οποία αφήνουμε για 6 έως 9 μήνες.
Πάντως επειδή οι παραπάνω χειρουργικές διαδικασίες τρομάζουν συνήθως τον ασθενή, στίς περιπτώσεις γυναικών άνω των 60 ετών με μόνο πρόβλημα την δακρύροια (χωρίς διαπύηση και πόνο) και με ισχυρή την πιθανότητα να παρουσιάσουν στο εγγύς μέλλον ανεπάρκεια παραγωγής δακρύων, η αναβολή της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να αποτελέσει επιλογή μετά από συνενόηση με τον θεράποντα ιατρό σας.
Παρακαλώ δείτε σχετικό άρθρο (στα παιδο - οφθαλμολογικά) στην ιστοσελίδα μου.
http://www.hontos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=141%3A2009-12-29-08-34-55&catid=64%3Apaido-ofthalmologia-pathiseis&Itemid=124〈=el

 
hondos-new-banner