Τρόποι αντιμετώπισης των διαθλαστικών ανωμαλιών - PRK

 

alt alt
Ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης των διαθλαστικών ανωμαλιών είναι η χρήση γυαλιών και φακών επαφής. Εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική επέμβαση.
Σκοπός των διαθλαστικών επεμβάσεων είναι η αλλαγή της καμπυλότητας της πρόσθιας διάφανης επιφάνειας του ματιού που λέγεται κερατοειδής. Η επέμβαση με laser γίνεται αποκλειστικά στον κερατοειδή και όχι μέσα στον οφθαλμό. Με τη μέθοδο αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.  

Σμίλευση επιφάνειας
PRK- Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή, ASA- Advanced Surface ablation, LASEK, Epi-LASIK.  

PRK- Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή. Η μέθοδος αυτή εμφανίζει πολλές παραλλαγές αλλά κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η εφαρμογή του laser στην επιφάνεια του ματιού αμέσως κάτω από την εξωτερική στιβάδα του κερατοειδούς που λέγεται επιθήλιο. 

alt alt  

Η  διαδικασία: Όπως και με την άλλη μεθοδο μετά απο χορήγηση αναισθητικών σταγόνων, ενα ειδικό εργαλείο συγκρατεί τα βλέφαρα ανοικτά καθ'όλη την διάρκεια της επέμβασης. Αυτή την φορά όμως δεν τοποθετείται ο ειδικός δακτύλιος που χρησιμεύει για την ακινητοποίηση του βολβού. Ακολουθεί η απομάκρυνση του επιθηλίου και η εφαρμογή του laser στο στρώμα του κερατοειδούς. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι πιό σύντομη, ανώδυνη και δεν χρησιμοποιούνται βελόνες ή ράμματα. Συνήθως χρησιμοποιούμε τη μέθοδο αυτή σε περιπτώσεις που ο κερατοειδής είναι σχετικά λεπτός ή εμφανίζει ορισμένες ιδιομορφίες, σε χαμηλές μυωπίες και σε άτομα που έχουν μεγάλες πιθανότητες να χτυπήσουν το μάτι τους π.χ. μποξέρ, καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές κ.λ.π. Ο «γυμνός» από επιθήλιο κερατοειδής δίνει την αίσθηση ξένου σώματος και προκαλεί δακρύρροια για 48 ώρες περίπου. Η αποκατάσταση της όρασης διαρκεί περισσότερες μέρες απ'ότι στη μέθοδο LASIK.

Παρά τις διαφορές τους, τα τελικά οπτικά αποτελέσματα των δυο μεθόδων είναι όμοια, οι ασθενείς που χειρουργούνται με τη μία ή την άλλη μέθοδο βλέπουν εξίσου καλά ένα μήνα μετά την επέμβαση. Η εφαρμογή της μίας ή της άλλης μεθόδου εναπόκειται στην κρίση του θεράποντα ιατρού. Η επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες γίνεται μετά από 5-7 ημέρες.

Προεγχειρητικές εξετάσεις

Ο προεγχειρητικός έλεγχος έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς η ασφάλεια της διαδικασίας και το άριστο αποτέλεσμα εξαρτώνται άμεσα από την πληρότητα και την ακρίβεια των εξετάσεων.

  • Ακριβής μέτρηση της διαθλαστικής ανωμαλίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι για να έχουμε ακριβή αποτελέσματα, θα πρέπει να μην φοράτε φακούς επαφής τουλάχιστον 10 ημέρες  (στην περίπτωση των μαλακών φακών και 1 μήνα στην περίπτωση των σκληρών) πριν από τις εξετάσεις και την επέμβαση.
  • Ελεγχος επάρκειας της δακρυικής στιβάδας.
  • Τοπογραφικός έλεγχος του κερατοειδούς. Είναι μια ειδική εξέταση για πολλαπλές μετρήσεις της επιφάνειας του κερατοειδούς, για διάγνωση παθήσεων που αποτελούν αντένδειξη για την επέμβαση.
  • Παχυμετρία. Το παχύμετρο καταγράφει το πάχος του κερατοειδούς. Από το πάχος του κερατοειδούς εξαρτάται το όριο που μπορούμε να σμιλεύσουμε με το laser και να επιλέξουμε το είδος της επέμβασης. Αν δεν υπάρχει επαρκής ιστός, τότε η επέμβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
  • Ανάλυση Wavefront. Είναι μια άκρωςεξειδικευμένη συσκευή που ελέγχει όλες τις "οπτικές ατέλειες" που, εφ' όσον υπάρχουν, εμποδίζουν τον πάσχοντα να βλέπει με απόλυτη ευκρίνεια. Η καταγραφή των δεδομένων μεταφέρεται στο υπολογιστικό σύστημα της συσκευής LASER το οποίο με εντολή του χειρουργού σμιλεύει τον κερατοειδή, διορθώνοντας τις διαθλαστικές ατέλειες, δίνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την λιγότερη αφαίρεση ιστού.
 
hondos-new-banner