Οι τραυματισμοί των ματιών - Χημικά στα μάτια

Κάθε χρόνο είναι χιλιάδες οι τραυματισμοί των ματιών που προκαλούνται από ισχυρά χημικά και από χημικά προϊόντα καθαρισμού, όπως χλωρίνες, απορρυπαντικά, καθαριστικά φούρνου κ.λ.π.

Εαν ενδιαφέρεστε για άλλου είδους τραυματισμών των ματιών, πατήστε εδώ.
Οι χημικές ουσίες στα μάτια προκαλούν έντονο πόνο. Μπορεί να προκαλέσουν έως και απώλεια της όρασης, σαν αποτέλεσμα οδυνηρών εγκαυμάτων στα μάτια και το δέρμα γύρω από αυτά. Αν κάποια χημική ουσία εισέλθει στο μάτι, αντιμετωπίστε την κατάσταση ως επείγουσα για να μειωθεί ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης.


  
Ξεπλύνετε άμεσα και σχολαστικά με άφθονο φυσιολογικό ορό ή νερό (χλιαρό κατά προτίμηση) χρησιμοποιόντας ένα κύπελλο ή κανάτα, κρατώντας το μάτι ανοικτό τραβώντας απαλά τα βλέφαρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το “τηλέφωνο” του ντους.

  
  
Σε εργοστάσια και σε εργαστήρια που χρησιμοποιούνται χημικά, απαιτείται πέρα από τις προφυλάξεις να υπαρχουν ειδικοί μηχανισμοί απομάκρυνσης χημικών ουσιών, τόσο από τα μάτια όσο και από το υπόλοιπο σώμα.

Ιδιαίτερη αξία έχει ο επιμελής καθαρισμός των χώρων μεταξύ του βολβού και της εσωτερικής επιφάνειας του άνω και του κάτω βλεφάρου. Προσέξτε να μην έρθει η χημική ουσία σε επαφή με το άλλο μάτι ή το πρόσωπο. Τοποθετήστε στη συνέχεια μία γάζα ή ένα καθαρό χαρτομάντιλο χωρίς πίεση και κρατήστε το μάτι κλειστό.

Εάν είναι κολλημένα στο βολβό σωματίδια χημικής ουσίας, μην επιχειρήσετε να τα αφαιρέσετε.

Αν το θύμα φορά φακούς επαφής, μην επιχειρήσετε για κανένα λόγο να τους βγάλετε.

Για αβλαβείς ουσίες (π.χ. αντιηλιακά, σπρέι μαλλιών), ξεπλύνετε μόνο για 2-3 λεπτά.
Για ισχυρότερες χημικές ουσίες που προκαλούν περισσότερο ερεθισμό και τσούξιμο (π.χ. αμμωνία, ξύδι, οινόπνευμα ή χλωρίνη), ξεπλύνετε το μάτι για 5-10 λεπτά.
Για οξέα, ξεπλύνετε το μάτι συνεχώς για 10 λεπτά.
Για αλκάλια, ξεπλύνετε το μάτι συνεχώς για 20 λεπτά.
Μετά από λίγα λεπτά, αρχίστε να ξεπλένετε το μάτι που ενδεχόμενα δεν έχει έρθει σε επαφή με τα χημικά, διότι η διαδικασία έκπλυσης θα μπορούσε να το βλάψει.
Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα υλικά οικοδομής και οι καθαριστικές ουσίες, ειδικά τα απορρυπαντικά που περιέχουν αμμωνία.

Ποτέ μην ξεπλύνετε με αντίδοτα γιατί η χημική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη.

Αν μπει στο μάτι σαπουνάδα, η ενόχληση είναι αρκετά έντονη, συνήθως όμως δεν υπάρχει κίνδυνος.

Το σπρέι πιπεριού που χρησιμοποιείται σαν προσωπική συσκευή προστασίας προκαλεί έντονο πόνο και δακρύρροια. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν σε 30 λεπτά και δεν προκαλείται μόνιμη βλάβη.

Στην περίπτωση επαφής χημικών με τα μάτια, μετά από την παροχή πρώτων βοηθειών, πάντοτε να απευθύνεστε στον οφθαλμίατρό σας για περαιτέρω αντιμετώπιση.
Μην ξεχάσετε να δώσετε στο γιατρό το μπουκάλι από τη χημική ουσία που έπεσε στο μάτι, ή απλά αναφέρετε το όνομά της.

Προφυλάξεις

Στο σπίτι:
Απορρυπαντικά, υγρά καθαρισμού, ασετόν, εντομοκτόνα, καυστικά υγρά και σπρέι πρέπει να τοποθετούνται σε ασφαλές σημείο μακριά από τα παιδιά.


Να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες όταν χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά και καθαριστικά υγρά με αμμωνία. Όταν χρησιμοποιείτε σπρέι, κατευθύνετε το στόμιο μακριά από τα μάτια σας.

Στην εργασία:
Να φοράτε γυαλιά κάθε φορά που χρησιμοποιείτε χημικές ουσίες.
Όταν χρησιμοποιείτε χημικά φροντίστε να υπάρχει καλός αερισμός του χώρου εργασίας.
Αποφύγετε καταστάσεις όπου τα χημικά προϊόντα είναι υπό πίεση.
Χρησιμοποιείστε λιγότερο επικίνδυνα προϊόντα όποτε είναι δυνατόν.
Πλύνετε καλά τα χέρια σας όταν τελειώσετε τη χρήση των χημικών και πριν ακουμπήσετε το πρόσωπο ή τα μάτια σας
Μη σκύβετε πάνω από την μπαταρία του αυτοκινήτου την ώρα που συνδέετε καλώδια (καλό είναι μέσα στο αυτοκίνητο να έχουμε προστατευτικά γυαλιά).
 
hondos-new-banner