Απόφραξη της αποχετευτικής δακρυικής συσκευής
Δάκρυα είναι το υδαρές προϊόν που παράγεται στον δακρυικό και στους επικουρικούς δακρυικούς αδένες, καθαρίζει και υγραίνει με τα συστατικά του το μάτι, προστατεύοντας το από τις μολύνσεις και την αφυδάτωση.
Αποχετευτική δακρυική συσκευή, είναι το σύστημα το οποίο αποχετεύει τα δάκρυα μέσω δύο μικρών ανοιγμάτων που βρίσκονται στην εσωτερική γωνία των βλεφάρων, στους ρινοδακρυικούς αγωγούς και στην συνέχεια στην ρινική κοιλότητα.
 
Στον άνθρωπο η ανάπτυξη της δακρυικής συσκευής ολοκληρώνεται στο τέλος του ένατου μήνα της κύησης, αλλά μερικές φορές ορισμένα τμήματά του δεν σχηματίζονται πλήρως.
Όσο αφορά στο δακρυικό αποχετευτικό σύστημα, εάν η διάβαση του ρινοδακρυικού πόρου είναι ατελής, το αποτέλεσμα είναι δακρύρροια.
 

Αυτό συνήθως συμβαίνει στο κατώτερο σημείο του πόρου στη βαλβίδα του Hasner. Η απόφραξη του πόρου έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία συνεχόμενης δακρύρροιας.
Τα παιδιά που έχουν ρινοδακρυική απόφραξη παρουσιάζουν υγρό μάτι, δακρύρροια και συγκέντρωση βλεννο-πυώδους έκκρισης πάνω στις βλεφαρίδες και στην περιοχή μεταξύ των βλεφάρων και του ματιού.
Η συγγενής απόφραξη του ρινοδακρυικού πόρου εμφανίζεται σε ποσοστό 5% επί του πληθυσμού. Από το ποσοστό αυτό το 30% έχει απόφραξη και στα δύο μάτια. Στο 50% θα συμβεί αυτόματη διάνοιξη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.
Μετά την ηλικία των 12 μηνών θα συμβεί αυτόματη διάνοιξη στο 15% των περιπτώσεων.

Θεραπεία
Συντηρητική θεραπεία
Περιλαμβάνονται μαλάξεις στην περιοχή της εσωτερικής γωνίας των βλεφάρων σε συνδυασμό με ένα πρωτόκολλο χρήσης αντιβιοτικών κολλυρίων διάρκειας 40 ημερών με πιθανή επανάληψη. Μερικοί προτείνουν μαλάξεις από πάνω προς τα κάτω με σκοπό να εκδιώξουν τα δάκρυα προς τη μύτη, ενώ άλλοι προτείνουν να γίνονται από κάτω προς τα πάνω. Προσωπικά προτείνω να γίνονται κυκλικές κινήσεις μάλαξης, σε συνδυασμό με μαλάξεις από πάνω προς τα κάτω.
Χειρουργική θεραπεία
Η  επέμβαση είναι καθετηριασμός του ρινοδακρυικού πόρου μέχρι την ρινική κοιλότητα  δια της βαλβίδας του Hasner, υπό γενική αναισθησία.
Το ποσοστό επιτυχίας για έναν απλό καθετηριασμό ανέρχεται στο 90%.
Στις περιπτώσεις επανεμφάνιση της απόφραξης ενδείκνυται επανάληψη της διαδικασίας ή τοποθέτηση σωληνίσκου σιλικόνης στο ρινοδακρυικό σύστημα.
Ο σωληνίσκος παραμένει για 1 με 3 μήνες. Στην συνέχεια αφαιρείται με μεγάλη ευκολία στο ιατρείο. Σε μερικούς ασθενείς θα χρειαστεί πιό σύνθετη χειρουργική διαδικασία.
Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι περιμένουν για τον καθετηριασμό του ρινοδακρυικού πόρου μέχρι το παιδί να γίνει τουλάχιστον 6 μηνών. Άλλοι περιμένουν μέχρι το παιδί να φτάσει στην ηλικία 1 με 2 χρονών. Προσωπικά δεν χειρουργώ πριν την ολοκλήρωση 24 μηνών από την γέννηση.

Παρακαλώ δείτε σχετικό άρθρο που αφορά στους ενήλικες στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.hontos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=189%3Alacrimal-duct-obstruction-in-adults-gr&catid=60%3Apathiseis-prosthiou-tmimatos&Itemid=96〈=el

 
hondos-new-banner