Κεφαλαλγία

Η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) είναι η πιο συχνή αιτία ασθένειας του ανθρώπινου είδους. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο πονοκέφαλος δεν είναι κάτι

σοβαρό και ότι προκαλείται από άγχος. Άλλοι πιστεύουν (λανθασμένα) ότι η κούραση των ματιών και η ανάγκη για γυαλιά είναι πολύ κοινές αιτίες πονοκέφαλου.

Η κόπωση όμως των ματιών και η ανάγκη για γυαλιά δεν είναι οι κύριες αιτίες του πονοκέφαλου.

Αίτια - Συμπτώματα

Σχεδόν όλοι οι πονοκέφαλοι μπορούν να χωρισθούν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • μυική σύσπαση
  • ημικρανία
  • ασθενείς ματιών, αυτιών, δοντιών κλπ.

Μυική σύσπαση

Ο πονοκέφαλος από μυική σύσπαση είναι ο πιο συχνός τύπος. Ο πόνος προκαλείται από σύσπαση - “τράβηγμα” των μυών στον αυχένα και στην βάση του κρανίου. Συνήθως οπόνος δεν είναι τοπικός (δηλαδή στην περιοχή της μυικής σύσπασης) και μπορεί να γίνεται αισθητός σε περιοχές όπως το μέτωπο και οι κρόταφοι.

Αυτό οδηγεί σε σύγχυση σχετικά με την αιτία του πόνου μια και ο πόνος εντοπίζεταιστο κεφάλι ή στα μάτια. Εν τούτοις το πρόβλημα βρίσκεται στους αυχενικούς μυς.

Οι πονοκέφαλοι αυτοί συνήθως είναι αποτέλεσμα παροδικά αυξανόμενης έντασης στην καθημερινή ζωή, όπως stress στη δουλειά ή στο σπίτι. Επίσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ύπνου ή εργασίας σε κακή θέση, ή από μακρά περίοδο εργασίας για κοντά. alt alt

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πονοκέφαλος είναι παροδικός και ανακουφίζεται με ένα απλό παυσίπονο.

Ο πονοκέφαλος που προκαλείται από κόπωση των ματιών μοιάζει με τον πονοκέφαλο μυικής προέλευσης. Σχεδόν κάθε τύπος πονοκέφαλου χειροτερεύει μετά από υπερβολική χρήση των ματιών, αλλά εμφανίζεται μόνο όταν τα μάτια έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ.

Ο πονοκέφαλος μυικής σύσπασης διαρκεί περισσότερο και σχετίζεται με συναισθήματα κατάθλιψης. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε αρθρίτιδα στην περιοχήτου αυχένα ή σε χρόνιο άγχος.

Ημικρανίες.

Είναι η δεύτερη συχνή αιτία πονοκέφαλου. Προκαλείται από το «τράβηγμα» του τοιχώματοςτων αγγείων του εγκεφάλου. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν μια προδιάθεση σε αυτό το είδος πονοκέφαλου. Οι ημικρανίες έχουν οικογενειακό χαρακτήρα και επηρεάζουν 1 στα 10 άτομα (ακόμη και μικρά παιδιά).

Συχνά προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Σε μερικές περιπτώσεις σύντομοι αλλά πολύ ισχυροί πονοκέφαλοι ακολουθούν ο ένας τον άλλον. Σε άλλες η οπτική εικόνα κινουμένων οδοντωτών γραμμών μπορεί να ακολουθεί ένα ισχυρό πονοκέφαλο. Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να υπάρχει η οπτική εικόνα χωρίς πονοκέφαλο και σε άλλες να υπάρχει πονοκέφαλος χωρίς άλλα συμπτώματα.

Εν τούτοις υπάρχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά στις ημικρανίες.

Ο πόνος δεν είναι συνήθως συνεχής, είναι πιο ισχυρός στην μια πλευρά του κεφαλιού και συνοδεύεται από ναυτία - εμετό. Ημικρανία μπορεί να συμβεί με κάθε ξαφνική αύξηση ή ελάττωση του stress.

Διάφορες ασθένειες

Ο πονοκέφαλος που προκαλείται από πάθηση του οφθαλμού συνήθως εντοπίζεται στο μάτι ή στο φρύδι της πλευράς που πάσχει. Συχνά συνοδεύονται και με αλλά συμπτώματα όπως θολή όραση με “φωτοστέφανο” γύρω από τις φωτεινές πηγές ή υπερβολική ευαισθησία στο  φως. 

Πονοκέφαλος που προκαλείται από ασθένειες των αυτιών, των δοντιών, του προσωπικού νεύρου ή των αρθρώσεων των σιαγόνων, είναι συνήθως διαφορετικός από ότι ο συνηθισμένος πονοκέφαλος. Αυτή η διαφορά βοηθάει στον καθορισμό της αιτίας.

Πονοκέφαλος μπορεί επίσης να προκληθεί από υψηλή αρτηριακή πίεση. Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης βοηθά στην εκτίμηση ενός πονοκέφαλου που διαρκεί πολύ.

Πονοκέφαλος που προκαλείται από όγκο ή κάποια ασθένεια εγκεφάλου είναι σπάνιος και έχει μοναδικό χαρακτήρα π.χ. μπορεί να εμφανίζεται απότομα ή να ακολουθεί πορεία αυξανομένης έντασης για εβδομάδες ή μήνες.

Αναγνώριση και Διάγνωση.

Επειδή ο πονοκέφαλος είναι τόσο κοινό πρόβλημα μια πλήρης ιατρική εξέταση συνιστάται σε όσους το πρόβλημα είναι χρόνιο ή επανεμφανίζεται.

Ο οικογενειακός σας γιατρός θα σας βοηθήσει να καθορίσετε την αιτία του πονοκέφαλου.

Επειδή συχνά ο πονοκέφαλος δημιουργεί συμπτώματα που δείχνουν ότι τα μάτια είχαν κάποιο πρόβλημα, πολλοί άνθρωποι  αισθάνονται την ανάγκη να εξετασθούν στα μάτια τους.

Ο οφθαλμίατρος σας είναι προετοιμασμένος να αναγνωρίσει και να διαγνώσειοποιαδήποτε οφθαλμική ασθένεια, ή την ανάγκη για γυαλιά ή άλλες αιτίες τουπονοκεφάλου σας.

Οοφθαλμίατρός σας μπορεί να εξετάσει την υγειά του ματιού σας και μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό της παρούσας νόσου που αφορά άλλα μέρη του σώματος. Εάν υπάρχει ένδειξη κάποιας άλλης ιατρικής αιτίας του πονοκέφαλου επιπλέον εξετάσεις θα γίνει σύσταση για εξέταση από άλλον ειδικό.

Σε κάθε περίπτωση η πλήρης ιατρική οφθαλμολογική εξέταση που μονό από τον οφθαλμίατρο μπορεί να γίνει, είναι πρωταρχικής σημασίας για την εκτίμηση του πονοκέφαλου.

Θεραπεία.

Η θεραπεία καθορίζεται από την αιτία του πονοκέφαλου.

Εάν βρεθεί σοβαρή ασθένεια θα αντιμετωπισθεί φαρμακευτικά ή χειρουργικά.

Εάν η αιτία είναι κατάθλιψη ή άγχος ο ασθενής θα παραπεμφθεί στον οικογενειακό γιατρό ή σε ψυχίατρο.

Εάν πρόκειται για ημικρανία, έγκυρη διάγνωση, καθησύχαση, αυτοβοήθεια και  υποστήριξη είναι η καλύτερη λύση.

Επειδή ο πονοκέφαλος είναι τόσο κοινός μπορείτε να βοηθήσετε τον γιατρό σας να καθορίσει εάν ο πονοκέφαλος σας είναι σύμπτωμα ασθένειας. Εάν δεν είναι με τις πληροφορίες που του δίνετε θα τον βοηθήσετε να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα θεραπείας που είναι κατάλληλο για σας.

 
hondos-new-banner