Οφθαλμολογική Εξέταση

Οφθαλμολογική Εξέταση

 

Πότε – Γιατί.
Στο κείμενο που ακολουθεί θα γίνει προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούμε για τις ανάγκες έλεγχου οφθαλμικών παθήσεων (πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζονται σαν «υψηλού κίνδυνου»), στις 3 κύριες κατηγορίες ηλικίας.

alt alt

 


Α. ΠΑΙΔΙΑ
Α1. Νεογέννητα. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από τις πρώτες ημέρες (στο μαιευτήριο) για: λευκοκορία, πτώση βλεφάρου (συγγενής πτώση - νευρομυασθένεια - αιμαγγείωμα περιοχής βλεφάρου - άλλα μηχανικά αίτια κ.λ.π.), ανιριδία, συγγενή αφακία, παθήσεις βυθού (νόσος του Coats, δυσπλασία αμφιβληστροειδούς κ.λ.π.) νυσταγμό (ακούσιες ρυθμικές κινήσεις των βολβών) κλπ.
Α2. Βρέφη Έλεγχος για όλα τα αναφερθέντα στην Α1 κατηγορία και επιπλέον:
Συγγενές γλαύκωμα, παθήσεις βυθού (αμφιβληστροειδοπάθεια προωρότητας), στραβισμός. Προσοχή! μερικές φορές (ευτυχώς σε μικρό ποσοστό) ο στραβισμός οφείλεται σε ανοψία (αδυναμία όρασης) του ενός ή των δυο οφθαλμών, που μπορεί να είναι καταστάσεις επείγουσες για την όραση, ακόμη και για τη ζωή του πάσχοντος.
Α3. Παιδιά ηλικίας από 1 μέχρι 7 ετών
Όλα τα αναφερθέντα στις Α1 και Α2 και επιπλέον:
•    - Λευκοκορία άλλης αιτιολογίας όπως ρετινοβλάστωμα (ο συχνότερος πρωτοπαθής ενδοφθάλμιος κακοήθης όγκος στα παιδιά), νόσος του Coats, αμφιβληστροειδικό αστροκύττωμα, δυσπλασία αμφιβληστροειδούς κ.λ.π.
•    - Στραβισμός (ο οποίος αρκετά συχνά οφείλεται σε διαθλαστική ανωμαλία και διορθώνεται πλήρως ή μερικώς με γυαλιά).
•    - Υποψία για διαθλαστική ανωμαλία. Πολύ συχνά οι διαθλαστικές ανωμαλίες εμφανίζονται μόνο στον ένα οφθαλμό και ο πάσχων δεν παραπονείται για δυσχέρεια όρασης, διότι καλύπτονται οι ανάγκες του από τον υγιή οφθαλμό, με αποτέλεσμα να αδρανήσει ο πάσχων οφθαλμός και να γίνει αμβλυωπικός (τεμπέλικο μάτι). Η αμβλυωπία αντιμετωπίζεται με χρήση γυαλιών, κάλυψη του υγιούς οφθαλμού κλπ. και είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμη μετά την ηλικία των 7 ετών.
Στην ευαίσθητη Α3 κατηγορία πρέπει να γίνεται έλεγχος ρουτίνας (εξέταση της όρασης σε κάθε οφθαλμό) από τους παιδίατρους, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς σε όλα τα παιδιά.
Α4. Παιδιά ηλικίας από 7 μέχρι 13 ετών.
Εάν έχει διαπιστωθεί διαθλαστική ή άλλη ανωμαλία θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον οφθαλμίατρο (κάθε 6 μήνες έως 1 έτος).

Β. ΕΦΗΒΟΙ
Εξέταση από οφθαλμίατρο (εάν υπάρχει διαθλαστική ανωμαλία κάθε 1 έως 2 έτη). Αυτοεξέταση της όρασης ανά οφθαλμό (με κάλυψη του οφθαλμού που δεν εξετάζεται).


Γ1. ΕΝΗΛΙΚΕΣ έως 42 ετών.
Ισχύει ότι για τους έφηβους και επιπλέον, έλεγχος για παθήσεις των οφθαλμών που οφείλονται σε γενικότερα προβλήματα υγείας (εάν υπάρχουν).


Γ2. ΕΝΗΛΙΚΕΣ από 42 έως 60 ετών.
Σ’ αυτή την κατηγορία προστίθεται η σταδιακή εμφάνιση προβλημάτων όρασης για κοντά (πρεσβυωπία) σε συνδυασμό με την ανάγκη συχνής αλλαγής γυαλιών, επιβάλλεται τακτικός έλεγχος της ενδοφθάλμιας πίεσης, γίνεται τακτικός έλεγχος για παθήσεις των οφθαλμών που οφείλονται σε γενικότερα προβλήματα υγείας (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, θυρεοειδοπάθεια, αγγειοπάθειες, παρενέργειες φάρμακων κ.λ.π.)


Γ3. ΕΝΗΛΙΚΕΣ από 60 ετών και άνω.
Όπως στην κατηγορία Γ2 μόνο που τα γυαλιά για κοντά αλλάζονται λιγότερο συχνά, οι παθήσεις των οφθαλμών που οφείλονται σε γενικότερα προβλήματα υγείας και η πιθανότητα εκδήλωσης γλαυκώματος είναι μεγαλύτερες, είναι πιθανή η εμφάνιση καταρράκτη και εκφυλιστικών αλλοιώσεων στο βυθό (ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ), διπλωπία κ.λ.π.

Μηνύματα:
- Να μην υπάρχει παιδί έως 5 ετών που δεν εξετάστηκε τουλάχιστον μια φορά από οφθαλμίατρο.
- Η κεφαλαλγία, η ζάλη, ο πόνος στους βολβούς μπορεί να οφείλεται στην ανάγκη για χρήση γυαλιών (για μακριά ή κοντά).
- Το γλαύκωμα μειώνει την όραση σταδιακά χωρίς να πονέσει ο οφθαλμός. Τακτική λοιπόν μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε όλους όσους είναι άνω των 45 ετών και κυρίως σ’ αυτούς με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.
- Συχνότερη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο των οδηγών τροχοφόρων που έχουν διαθλαστική ανωμαλία.
- Η απώλεια όρασης (έστω και για λίγα δευτερόλεπτα), οι φωταψίες (η ψευδής αίσθηση ότι στο οπτικό πεδίο εμφανίζονται λάμψεις) και οι μυοψίες (η ψευδής αίσθηση ότι στο οπτικό πεδίο εμφανίζονται «μυγάκια») είναι συμπτώματα για τα οποία πρέπει να ενημερωθεί ο οφθαλμίατρος.
- Προσοχή στις φλεγμονές των οφθαλμών, διότι δεν είναι πάντα ακίνδυνες.
- Μη χρησιμοποιείτε κολλύρια άλλων, ή κολλύρια που έχουν ανοιχθεί προ 30 ημερών, ή δεν γνωρίζετε τις συνθήκες φύλαξής τους.

 
hondos-new-banner