Στραβισμός και 3D
Ερώτηση μέσω της ιστοσελίδας

Αγαπητέ Κε Χόντο,

Θα ήθελα να μάθω κατά πόσο ο στραβισμός επηρεάζει την αντίληψη των 3 διαστάσεων. Πιο συγκεκριμένα στις ταινίες 3D δεν μπορώ να διακρίνω κάποια διαφορά όπως οι άλλοι και μου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον.
Ευχαριστώ.

Αγαπητή Κα …
Ευχαριστώ θερμά για την επικοινωνία!

Από τον έλεγχο των αρχείων μου προκύπτει οτι δεν είστε ασθενής μου, γιαυτό θα σας απαντήσω γενικά.
Ο στραβισμός επηρεάζει την αντίληψη των 3 διαστάσεων σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Οταν ενα παιδί γεννηθεί με στραβισμό ή τον αποκτήσει τα πρώτα χρόνια της ηλικίας του, ο εγκέφαλος αποκλείει το κεντρικό τμήμα της εικόνας που αντιλαμβάνεται το ενα από τα δύο μάτια, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες του ενός μόνο ματιού που είναι το επικρατέστερο. Εαν και τα δύο μάτια είναι εξίσου καλά, τότε άλλοτε παρατηρεί τα αντικείμενα με το αριστερό στραβίζοντας το δεξιό και άλλοτε αντίστροφα.
Η ανάγκη απώθησης (της μιάς απο τις δύο εικόνες) απο τον εγκέφαλο είναι δεδομένη επειδή διαφορετικά το παιδί θα είχε διπλωπία, κατάσταση ιδιαίτερα δυσάρεστη. Η κεντρική απώθηση λοιπόν είναι ενας αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού και σε μικρό χρονικό διάστημα γίνεται μόνιμη.
Διπλωπία (απο παραλυτικό στραβισμό συνήθως) συναντάται σε μεγαλύτερες ηλικίες επειδή ο εγκέφαλος δεν έχει δυνατότητα να απωθήσει την μία απο τις δύο διαφορετικές εικόνες που δέχεται απο τα μάτια... Ο μηχανισμός της κεντρικής απώθησης δεν ενεργοποιείται σε αυτή την περίπτωση.
Μετά απο χειρουργική επέμβαση για στραβισμό, διορθώνουμε αισθητικά την εικόνα του ασθενούς μας, οχι όμως σε μεγάλο βαθμό και λειτουργικά. Οσον αφορά στην τρισδιάστατη αντίληψη των αντικειμένων τα αποτελέσματα είναι αρκετά φτωχά στις περισσότερες περιπτώσεις. Ακόμη και με τέλειο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, συνήθως επιτυγχάνουμε περιφερική ταύτιση των κοινών αντικειμένων που αντιλαμβάνονται τα μάτια με απώθηση της κεντρικής περιοχής της εικόνας του ενός ματιού.
Παρόλα αυτά όμως οι άνθρωποι με στραβισμό κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής τους, αναπτύσουν μονόφθαλμα κριτήρια "διόφθαλμης" όρασης για τον υπολογισμό της απόστασης των αντικειμένων σε πολύ καλό βαθμό. Ισως όμως όχι τόσο ανεπτυγμένη ώστε να προσγειώσουν με απόλυτη ασφάλεια ενα αεροπλάνο και σίγουρα οχι σε επίπεδο ικανό για να δούν διαφορετικά μια τρισδιάστατη από μία δύο διαστάσεων εικόνα. Πιστεύω όμως (όπως και στους πάσχοντες απο δυσχρωματοψία) οτι δεν σας ενοχλεί ιδιαίτερα επειδή δεν γνωρίζετε την διαφορά.
Είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία.
 
hondos-new-banner